Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017

6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου - Συμμετοχή στην Ημέρα Επαναχρησιμοποίησης

Το 60 Γυμνάσιο Ηρακλείου υλοποιεί φέτος το περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο : <<Μια πλαστική σακούλα διηγείται..>>στο οποίο συμμετέχουν 35 μαθητές & μαθήτριες σαν συνέχεια του περσινού που είχε τίτλο: <<Ρίξτε τα σκουπίδια στην Τέχνη!>>
 Είμαστε ένα σχολείο  στο οποίο μέσα από προγράμματα έχομε συντελέσει στο να κατανοήσουν οι μαθητές πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση. Γι αυτό και πέρσι αξιοποιήσαμε κυριολεκτικά τα σκουπίδια δημιουργώντας κατασκευές τις οποίες πουλήσαμε στο παζάρι του σχολείου μας όπως εξάλλου θα κάνομε και φέτος. Επίσης δημιουργήσαμε πορτρέτο του Καζαντζάκη το οποίο παρουσιάσαμε στις εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια από το θάνατό του. Κατασκευάσαμε μόνοι μας κομποστοποιητή στην αυλή του σχολείου που τον τροφοδοτούν καθημερινά οι μαθητές φτιάχνοντας χώμα που θα χρησιμοποιήσομε για να φυτέψομε φυτά στο σχολείο. Φέτος ο σύλλογος γονέων, αντιλαμβανόμενος την σημασία της ανακύκλωσης, μας προσέφερε 3 πανέμορφους κάδους για να διαχωρίζομε τα σκουπίδια, που τοποθετήθηκαν στην είσοδο του σχολείου.
Φέτος ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΚΠΕ ΒΑΜΟΥ αποφασίσαμε να συμμετάσχομε στην Ευρωπαική Εβδομάδα μείωσης των απορριμμάτων-Ημέρα επαναχρησιμοποίησης με μια δράση μας με τίτλο <<Φτιάχνω τη δική μου τσάντα >> και σύνθημά μας : <<Δώστου μια νέα ζωή>>. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και έφεραν παλιά τζιν, παλιά μπλουζάκια ,κομμάτια υφασμάτων που δεν χρειάζονταν. Τα αξιοποίησαν και δημιούργησαν πανέμορφες πάνινες τσάντες στα πλαίσια του προγράμματος κάθε Δευτέρα στο σχολείο 13.20-15.20.Στόχος είναι η ενεργός συμμετοχή των μαθητών αλλά και όλων μας στη μείωση των απορριμμάτων μέσω της επαναχρησιμοποίησης. Κατανόησαν πως η επαναχρησιμοποίηση είναι ένας τρόπος καλλιέργειας της φαντασίας ,της κριτικής σκέψης ,τ ης συνεργασίας, καθώς και της εργασίας σε ομάδες.
Στη συνέχεια αποφασίσαμε να παρουσιάσομε τα έργα τους στο κοινό του Ηρακλείου και έτσι ανέλαβαν να γράψουν δελτίο τύπου  & να το στείλουν στις εφημερίδες, στα σχολεία ,στο σύλλογο γονέων, σε φορείς. Δημιούργησαν και τα ανάλογα πόστερ με τα οποία ενημέρωναν τη σημασία της ανακύκλωσης στη ζωή μας. Η δράση πραγματοποιήθηκε στις 22/11/2017 στην Πλατεία Δασκαλογιάννη του Ηρακλείου με πολύ μεγάλη επιτυχία. Οι μαθητές πέρα από την έκθεση των έργων τους παρουσίασαν και στους περαστικούς τον τρόπο που έγιναν τα έργα αυτά και ποιος είναι  στόχος  μας. Κανάλι της τοπικής τηλεόρασης το παρουσίασε στο δελτίο ειδήσεων.
 Το επόμενο βήμα είναι να πουληθούν τα έργα αυτά στο παζάρι του σχολείου στις 9/12/2017 στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου (Λιοντάρια) .

Υπεύθυνες καθ/τριες του προγράμματος:Λουλάκη Μαρία(Φυσικός)
Μυρωνάκη Άννα(Βιολόγος)
Σκανδαλάκη Μαρία (Θεολόγος)
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ :  Κολυβάκη-Περβολαράκη Αικατερίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου