Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Ημέρα Επαναχρησιμοποίησης - 4ο ΓΕΛ Ηρακλείου


ΤΟ 4Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  έλαβε μέρος στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Ανακύκλωσης – Διαχείρισης μεταχειρισμένων ενδυμάτων με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών στην επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων που πλέον δε θεωρούμε χρήσιμα. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συμμετοχή και συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου. Οι μαθητές μας έδειξαν μεγάλη ευαισθησία και πρωτοφανή συμμετοχή. Το πρόγραμμα λειτουργεί βιωματικά και ο ενθουσιασμός των μαθητών μας , μας εντυπωσίασε.
 Ξεκινήσαμε κατασκευάζοντας τσάντες υφασμάτινες από παλιά ρούχα που δεν είχαν άλλη χρήση και θα συνεχίσουμε φτιάχνοντας μολυβοθήκες με παλιές κονσέρβες, παλιά κουτιά παπουτσιών που θα γίνουν θήκες για χαρτομάντιλα αυτοκινήτου, τσάντες για τα βιβλία του σχολείου, θήκες υφασμάτινες για μολύβια, πιάστρες και γάντια για την κουζίνα, χιονάνθρωπους από άσπρες κάλτσες χωρίς ταίρι, επιτοίχιες θήκες για μικροαντικείμενα και τέλος θα φτιάξουμε παντοφλάκια για το σπίτι.
Σχεδιάζουμε να διοργανώσουμε μεγάλη έκθεση στο σχολείο μας στην οποία θα εκθέσουμε τα έργα των μαθητών μας. Παραθέτουμε φωτογραφίες απ’ την Εβδομάδα Ανακύκλωσης με τις δράσεις των μαθητών μας και τα πρώτα τους πονήματα.
Συμμετέχουμε ενεργά στα προγράμματα Ανακύκλωσης και Επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων για να κάνουμε την πόλη μας πιο όμορφη, πιο ανθρώπινη και με λιγότερα σκουπίδια.



Οι μαθητές μας πρώτη φορά σε επαφή με κοπτική – ραπτική χρησιμοποιώντας παλιά τους ρούχα που δεν ήθελαν να αποχωριστούν… Ο ενθουσιασμός των μαθητών και των μαθητριών μας ήταν μεταδοτικός και μας γέμισε χαρά κι αισιοδοξία για το αποτέλεσμα. Ήρθαν πρώτη φορά σε επαφή με πρακτικά μαθήματα όπως το ράψιμο, η μεταποίηση και η επιδιόρθωση ρούχων.
Στο πρόγραμμα παίρνουν μέρος 40 μαθητές και μαθήτριες και 2 καθηγητές. Το πρόγραμμα υλοποιείται εκτός ωρών διδασκαλίας και χωρίς χρηματοδότηση, με μόνο όφελος το μεράκι και τη δημιουργική απασχόληση μαθητών και καθηγητών. Έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση και ενθάρρυνση του διευθυντή του σχολείου κ. Χαράλαμπου Κατσίδη και του Συλλόγου Καθηγητών και γονέων του 4ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου με τη βοήθεια των οποίων θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε το πρόγραμμα. Πιστεύουμε βαθιά στη ρήση του Καζαντζάκη «Να αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ μονάχος μου θα σώσω τη Γης. Αν δε σωθεί, εγώ θα φταίω». Και οι μαθητές μας το κάνουν πράξη. Η Ανακύκλωση είναι πράξη ευθύνης και αγάπης για το  περιβάλλον που ζούμε.
ΟΙ  ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΗΡΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΔΕΤΣΑΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου