Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

ΗΜΕΡΑ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ 2017 - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ



Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου, στο πλαίσιο της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» που υλοποιείται μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος  «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»  με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε φορείς, εκπαιδευτικούς και σχολεία να οργανώσουν μια δράση στο χώρο τους ή την ευρύτερη περιοχή τους για την 4η Ημέρα Επαναχρησιμοποίησης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Απορριμμάτων (18-26 Νοεμβρίου 2017),  σε ημέρα που θα επιλέξει κάθε ομάδα από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 έως Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017.
Η φετινή Ημέρα Επαναχρησιμοποίησης γίνεται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης των Απορριμμάτων η οποία έχει ως κεντρικό θέμα την Επαναχρησιμοποίηση.
Στα πλαίσια αυτά καλούμε εκπαιδευτικούς, σχολεία και άλλους φορείς να οργανώσουν δράσεις όπως:
  • «Βιβλία- παιχνίδια που αλλάζουν χέρια»
Επαναχρησιμοποίηση βιβλίων/ Παιχνιδιών:
Η δράση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει Ανταλλαγή βιβλίων / Παιχνιδιών ή και Δημιουργία σχολικής βιβλιοθήκης/ παιχνιδοθήκης ή βιβλιοθήκης της τάξης μας με βιβλία ( ή παιχνίδια) που φέρνουμε από το σπίτι, βιβλία που διαβάσαμε και δεν τα χρειαζόμαστε πια, βιβλία που θέλουμε κι άλλοι να τα διαβάσουν, βιβλία που ξέμειναν στη δική μας βιβλιοθήκη και μπορεί κάποιος άλλος ή κάποια άλλη να θέλει να τα διαβάσει! Φέρνουμε βιβλία λογοτεχνικά ή παιδικά, όχι εγκυκλοπαίδειες και επιστημονικά συγγράμματα!
  • «Φτιάχνω τη δική μου τσάντα»
Εργαστήριο Επαναχρησιμοποίησης:
Στη δράση αυτή μπορούμε για παράδειγμα να οργανώσουμε Εργαστήριο κατασκευής πάνινης τσάντας αξιοποιώντας παλιά υφάσματα και ρούχα όπως π.χ. ένα παλιό μπλουζάκι, προωθώντας τη μείωση της πλαστικής σακούλας, που και σπατάλη ενέργειας είναι, και κοστίζει και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον (σκουπίδια, ζώα που πνίγονται ή αρρωσταίνουν τρώγοντας κομμάτια πλαστικό) και την υγεία μας (επικίνδυνη καύση πλαστικών, πλαστικά κομμάτια που καταλήγουν στη διατροφή μας). Με τη φαντασία μας μπορούμε να δημιουργήσουμε πρωτότυπες πάνινες τσάντες ζωγραφίζοντάς τες, αξιοποιώντας κομμάτια από διαφορετικά υφάσματα που θα κατέληγαν στα σκουπίδια κ.ο.κ.
Σκοπός της δράσης αυτής που γίνεται για τέταρτη σχολική χρονιά είναι η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας,  μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και άλλων πολιτών για το θέμα των απορριμμάτων, και ειδικά για το μεγάλο θέμα της μείωσης των απορριμμάτων, έτσι ώστε και χρήματα να ξοδεύονται λιγότερα για τη διαχείρισή τους, αλλά και να περιοριστεί η καταστροφή της φύσης, η εξάντληση των φυσικών πόρων και οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Ένας σημαντικός τρόπος μείωσης των απορριμμάτων είναι η επαναχρησιμοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων από αυτά. Παράλληλα, η επαναχρησιμοποίηση είναι ιδανικός τρόπος δημιουργικής ανακύκλωσης και καλλιέργειας της φαντασίας που πρέπει να διακρίνει κάθε ενεργό πολίτη. Στόχος είναι η ενεργός συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών στη μείωση των απορριμμάτων, η παρουσίαση εναλλακτικών λύσεων μείωσης, επαναχρησιμοποίησης κι ανακύκλωσης των απορριμμάτων, η καλλιέργεια της δημιουργικής φαντασίας, της κριτικής σκέψης και της συνεργασίας καθώς και της εργασίας σε ομάδες.
Οι περιγραφόμενες παραπάνω είναι μόνο μερικές ιδέες. Είμαστε σίγουροι ότι οι συμμετέχοντες μπορεί να έχουν πολύ περισσότερες και πιο ενδιαφέρουσες.
Παρακαλούμε οι φορείς, τα άτομα, οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν μια τέτοια ιδέα να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής στο διαδίκτυο πατώντας εδώ (οι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να κοινοποιήσουν ταυτόχρονα την πρόθεση τους στον/στην Υπεύθυνο/η Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσής τους) μέχρι την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017.
Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε χώρο που θα επιλέξει ο κάθε συμμετέχοντας (σχολείο ή άλλος χώρος). Το ΚΠΕ Βάμου, στα πλαίσια της λειτουργίας του Δικτύου, θα στηρίξει με ιδέες, προτάσεις και άλλους τρόπους τις δράσεις των φορέων και των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή, δημοσιοποιώντας παράλληλα τις δράσεις αυτές για να αποτελέσουν παράδειγμα και να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και διάχυση των ιδεών. Για το λόγο αυτό οι συμμετέχοντες φορείς, τα άτομα και ομάδες είναι σημαντικό, με την ολοκλήρωση της δράσης, να μας στείλουν φωτογραφίες από τη δράση τους (εάν υπάρχουν παιδιά στη δράση δε θα πρέπει να διακρίνονται τα πρόσωπα) και, εάν θέλουν, σύντομη περιγραφή. Οι φωτογραφίες και οι περιγραφές των δράσεων αυτών θα αναρτηθούν και στο ιστολόγιο του Δικτύου (http://anakyklososte.blogspot.gr ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου