Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Π.Ε. "ΑΛΛΑΞΤΕ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ: ΑΝΑΚΥΚΛΩ-SOS-ΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧ ΕΤΟΣ 2013-2014

        Από την προηγούμενη σχολική χρονιά, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, με έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ενεργοποίηση το Περιφερειακό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αλλάξτε συμπεριφορές: ΑνακυκλωSOSτε».
            
          Στόχος του Δικτύου αυτού είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μικροί και μεγάλοι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες για το φλέγον ζήτημα των απορριμμάτων και για τις λύσεις που υπάρχουν με δράσεις για τη μείωση των απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση υλικών, την κομποστοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων (κλαδεμάτων, τροφών) και την ανακύκλωση.
   
    Στο Περιφερειακό Δίκτυο ΠΕ συμμετέχουν 1.415 μαθητές και 77 εκπαιδευτικοί από 37 σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης.

   Το ΚΠΕ Βάμου παράλληλα έχει σχεδιάσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την μείωση των απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, αφού μαθητές κι εκπαιδευτικοί ενημερωθούν αρχικά με μια παρουσίαση – προβολή, συμπληρώνουν φύλλα εργασίας και επαναχρησιμοποιούν οι ίδιοι υλικά φτιάχνοντας φωτιστικά από παλιά γυάλινα βάζα ή πάνινες τσάντες από μπλουζάκια, ή φτιάχνουν χαρτί ανακυκλώνοντας. Όταν πρόκειται για διήμερο πρόγραμμα, οι μαθητές κι οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν τη δεύτερη ημέρα επισκέπτονται το εργοστάσιο διαλογής των απορριμμάτων και κομποστοποίησης της ΔΕΔΙΣΑ στο Ακρωτήρι Χανίων, όπου και ξεναγούνται από τους υπεύθυνους. Τη σχολική χρονιά που μας πέρασε, 22 σχολικές ομάδες (12 από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 10 από τη Δευτεροβάθμια) επισκέφθηκαν το ΚΠΕ Βάμου και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΑνακυκλωSOSτε» με 600 μαθητές και 58 εκπαιδευτικούς.

   Για τη λειτουργία του Δικτύου ΠΕ συνεργάζονται τα τέσσερα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Κρήτης (Ιεράπετρας, Αρχανών, Ανωγείων και Βάμου) με συντονιστικό το ΚΠΕ Βάμου. Συνεργασία επίσης υπάρχει με τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης, με τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων (ΔΕΔΙΣΑ), με το Πολυτεχνείο Κρήτης, την Α.Φ.Η.Σ. και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, το Δήμο Αποκορώνου.

  Η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου συνεδρίασε στην έδρα του ΚΠΕ Βάμου στον Κεφαλά στις 6 Δεκεμβρίου 2013, ενώ στις 6 και 7 Δεκεμβρίου έγινε συνάντηση 52 εκπαιδευτικών του Δικτύου στο Κεφαλά όπου οι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποίησαν στα σχολεία τους σε όλη την Κρήτη. Ακολούθησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης των απορριμμάτων της ΔΕΔΙΣΑ στο Ακρωτήρι Χανίων.

Ορισμένες από τις δράσεις του Δικτύου:
·         Το ΚΠΕ Βάμου υλοποίησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την μείωση των απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων (8-3-2014) και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κισσάμου (21-5-2014) με τη συμμετοχή 73 μαθητών και 5 εκπαιδευτικών των δυο σχολείων.

·         Στις 12 Φεβρουαρίου 2014 οργανώθηκε Εργαστήριο Επαναχρησιμοποίησης στο Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας Αγίου Ιωάννη Χανίων με τη συμμετοχή μαθητών της Β’ τάξης του 19ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων.

·         Στις 19 Φεβρουαρίου 2014 έγινε Εργαστήριο Παρασκευής Σαπουνιού από ελαιόλαδο (ανακύκλωση ελαιολάδου) στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων με πολύ μεγάλη συμμετοχή πολιτών όλων των ηλικιών.

·         Στις 26 Φεβρουαρίου 2014 έγινε Εργαστήριο Επαναχρησιμοποίησης στο 7οΔημοτικό Σχολείο Χανίων με μεγάλη συμμετοχή, κατασκευάζοντας πάνινες τσάντες από παλιά μπλουζάκια, φωτιστικά αξιοποιώντας παλιά βαζάκια και μάσκες με επαναχρησιμοποίηση υλικών.

·         Στα πλαίσια της λειτουργίας του Δικτύου έγινε ανατύπωση του τρίπτυχου φυλλαδίου του Δικτύου που είχε εκδώσει παλιότερα το ΚΠΕ Βάμου, ενώ δημιουργήθηκε ψηφιακός δίσκος με τις εισηγήσεις και τις παρουσιάσεις που έγιναν στο Σεμινάριο – Συνάντηση του Δικτύου στις 6-7 Δεκεμβρίου 2013. Δημιουργήθηκε επίσης φέτος και το ιστολόγιο του Δικτύου (http://anakyklososte.blogspot.com ).

·         Η πλέον εντυπωσιακή όμως δράση του Δικτύου ήταν η οργάνωση και υλοποίηση της «Ημέρας Επαναχρησιμοποίησης» στις 21 Φεβρουαρίου 2014. Η ιδέα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου στις 6 Δεκεμβρίου 2013 και αποφασίστηκε η υλοποίησή της. Στη δράση αυτή συμμετείχαν 1.408 μαθητές και 97 εκπαιδευτικοί από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης, από 38 σχολεία και τρία Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Κρήτης. Έγιναν εντυπωσιακές κατασκευές με την αξιοποίηση παλιών υλικών και της φαντασίας μαθητών κι εκπαιδευτικών, από τις οποίες έχουμε εκατοντάδες φωτογραφίες, που σύντομα θα παρουσιάσουμε σε έκθεση, έτσι ώστε να πάρουν κι άλλοι ιδέες από τις κατασκευές αυτές και να απελευθερωθεί η φαντασία μειώνοντας παράλληλα τα σκουπίδια.

Πέρα από όλα αυτά, το ΚΠΕ Βάμου τα τελευταία χρόνια σταθερά οργανώνει  με τη συμμετοχή σχολείων καθαρισμούς παραλιών στο Αποκόρωνα και στα Χανιά, συμμετέχοντας παράλληλα στις εκστρατείες καθαρισμού παραλιών που συντονίζει το Δίκτυο Μεσόγειος SOS σε όλη την Ελλάδα.

Η ενθουσιώδης συμμετοχή μαθητών κι εκπαιδευτικών στις δράσεις του Δικτύου είναι ένα μήνυμα ότι πολλά μπορούν να γίνουν για να πετύχουμε το στόχο της μείωσης των απορριμμάτων, της επαναχρησιμοποίησης υλικών, της κομποστοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων και της ανακύκλωσης. Ο ρόλος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι πάρα πολύ σημαντικός για την αλλαγή των συνειδήσεων, της συμπεριφοράς και της πρακτικής μικρών και μεγάλων .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου