Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

80 σχολεία - 2.461 μαθητές - 196 εκπαιδευτικοί στη δράση Χριστούγεννα με Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση

Εσπερινό ΕΠΑΛ Ρεθύμνου
 80 σχολεία με 2.461 μαθητές και 196 εκπαιδευτικούς έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής συμμετοχή στην Ημέρα Δράσης για την Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024, με θέμα «Χριστούγεννα με Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση», μετά από πρόσκληση του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Βάμου. Πρόκειται για σχολεία και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα (Θεσπρωτία, Ημαθία, Ανατολική Θεσσαλονίκη),

Σκοπός της δράσης αυτής είναι η ευαισθητοποίηση για το θέμα των απορριμμάτων, και ειδικά για το μεγάλο θέμα της μείωσης των απορριμμάτων, έτσι ώστε και χρήματα να ξοδεύονται λιγότερα για τη διαχείρισή τους, αλλά και να περιοριστεί η καταστροφή της φύσης, η εξάντληση των φυσικών πόρων και οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Ένας σημαντικός τρόπος μείωσης των απορριμμάτων είναι η επαναχρησιμοποίηση. Παράλληλα, η επαναχρησιμοποίηση είναι ιδανικός τρόπος δημιουργικής ανακύκλωσης και καλλιέργειας της φαντασίας που πρέπει να διακρίνει κάθε ενεργό πολίτη.

Στα πλαίσια της δράσης αυτής το ΚΕΠΕΑ Βάμου δημιούργησε Ημερολόγιο Αντίστροφης μέτρησης μέχρι τα Χριστούγεννα. Κάθε μέρα μπορεί κανείς να ανοίξει την εικόνα της ημέρας και των προηγούμενων ημερών, ανακαλύπτοντας ιδέες και προτάσεις δραστηριοτήτων και κατασκευών με θέμα την Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση. Το ημερολόγιο μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://app.myadvent.net/calendar?id=1qayhqcacimh4t4o3rwta4adbk1jybeq

Η δράση

Στις μέρες που μένουν μέχρι τα Χριστούγεννα, με αποκορύφωμα την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, καλούμε εκπαιδευτικούς και μαθητές να οργανώσουν μια δράση στο χώρο τους ή την ευρύτερη περιοχή τους με θέμα

«Χριστούγεννα με Ανακύκλωση και  Επαναχρησιμοποίηση».

Στα πλαίσια αυτά εκπαιδευτικοί, μαθητές και σχολεία μπορούν να οργανώσουν δράσεις όπως:

Ø    «Βιβλία-παιχνίδια που αλλάζουν χέρια»

Επαναχρησιμοποίηση βιβλίων / Παιχνιδιών: Η δράση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει Ανταλλαγή βιβλίων / Παιχνιδιών ή και Δημιουργία σχολικής βιβλιοθήκης / παιχνιδοθήκης ή βιβλιοθήκης της τάξης μας με βιβλία ( ή παιχνίδια) που φέρνουμε από το σπίτι, βιβλία που διαβάσαμε και δεν τα χρειαζόμαστε πια, βιβλία που θέλουμε κι άλλοι να τα διαβάσουν, βιβλία που ξέμειναν στη δική μας βιβλιοθήκη και μπορεί κάποιος άλλος ή κάποια άλλη να θέλει να τα διαβάσει!

Ø    «Φτιάχνω τη δική μου κάρτα και στολίδια με ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση»

Εργαστήριο Επαναχρησιμοποίησης: Στη δράση αυτή μπορούμε να αξιοποιήσουμε παλιά υλικά συσκευασίας, υφάσματα, χαρτόκουτα κι οτιδήποτε άλλο σκεφτούμε για να φτιάξουμε τις δικές μας πρωτότυπες κάρτες και τα δικά μας στολίδια, χωρίς να χρειαστεί να τα αγοράσουμε.

 

Για προβολή των δράσεων των σχολείων αλλά και για αλληλεπίδραση το ΚΕΠΕΑ Βάμου δημιούργησε στο διαδίκτυο έναν κοινό χώρο (PADLET} όπου τα σχολεία ήδη αναρτούν κείμενα, εικόνες, βίντεο από τις δράσεις τους σχετικά με την Ημέρα Δράσης «Χριστούγεννα με Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση».

Παρακαλούμε οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν μια τέτοια ιδέα να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής στο διαδίκτυο πατώντας ΕΔΩ.


Δημοτικό Σχολείο Σταυρωμένου

2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας

53ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου - Μπισκοτούληδες

1ο Νηπιαγωγείο Χανίων - Η μπότα του Άη Βασίλη

2ο Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου

1ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Ιεράπετρας - Παιχνίδια αλλάζουν χέρια

5ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου


Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

Χριστούγεννα με Ανακύκλωση και Επαναχρησιμοποίηση

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Βάμου απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε εκπαιδευτικούς και σχολεία να πάρουν μέρος σε Ημέρα Δράσης για την Ανακύκλωση και Επαναχρησιμοποίηση  την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024 οργανώσουν μια δράση στο χώρο τους ή την ευρύτερη περιοχή τους με θέμα

«Χριστούγεννα με Ανακύκλωση και Επαναχρησιμοποίηση»

Στα πλαίσια αυτά εκπαιδευτικοί, μαθητές και σχολεία μπορούν να οργανώσουν δράσεις όπως:

Ø    «Βιβλία- παιχνίδια που αλλάζουν χέρια»

Επαναχρησιμοποίηση βιβλίων/ Παιχνιδιών: Η δράση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει Ανταλλαγή βιβλίων / Παιχνιδιών ή και Δημιουργία σχολικής βιβλιοθήκης/ παιχνιδοθήκης ή βιβλιοθήκης της τάξης μας με βιβλία (ή παιχνίδια) που φέρνουμε από το σπίτι, βιβλία που διαβάσαμε και δεν τα χρειαζόμαστε πια, βιβλία που θέλουμε κι άλλοι να τα διαβάσουν, βιβλία που ξέμειναν στη δική μας βιβλιοθήκη και μπορεί κάποιος άλλος ή κάποια άλλη να θέλει να τα διαβάσει! Φέρνουμε βιβλία λογοτεχνικά ή παιδικά, όχι εγκυκλοπαίδειες και επιστημονικά συγγράμματα! Η ανταλλαγή βιβλίων και παιχνιδιών αυτές τις μέρες είναι μια πρακτική που γίνεται σε αρκετά σχολεία και θέλουμε να την ενθαρρύνουμε!.

Ø    «Φτιάχνω τη δική μου κάρτα και στολίδια με ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση»

Εργαστήριο Επαναχρησιμοποίησης: Στη δράση αυτή μπορούμε να αξιοποιήσουμε παλιά υλικά συσκευασίας, υφάσματα, χαρτόκουτα κι οτιδήποτε άλλο σκεφτούμε για να φτιάξουμε τις δικές μας πρωτότυπες κάρτες και τα δικά μας στολίδια, χωρίς να χρειαστεί να τα αγοράσουμε. Οι κάρτες και τα στολίδια αυτά θα είναι μοναδικά, γιατί θα είναι δικής μας κατασκευής με τη βοήθεια της φαντασίας μας και της συνεργασίας στην τάξη ή το σχολείο.

Σκοπός της δράσης αυτής είναι η ευαισθητοποίηση για το θέμα των απορριμμάτων, και ειδικά για το μεγάλο θέμα της μείωσης των απορριμμάτων, έτσι ώστε και χρήματα να ξοδεύονται λιγότερα για τη διαχείρισή τους, αλλά και να περιοριστεί η καταστροφή της φύσης, η εξάντληση των φυσικών πόρων και οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Ένας σημαντικός τρόπος μείωσης των απορριμμάτων είναι η επαναχρησιμοποίηση. Παράλληλα, η επαναχρησιμοποίηση είναι ιδανικός τρόπος δημιουργικής ανακύκλωσης και καλλιέργειας της φαντασίας που πρέπει να διακρίνει κάθε ενεργό πολίτη. Στόχος είναι η ενεργός συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών στη μείωση των απορριμμάτων, η παρουσίαση εναλλακτικών λύσεων μείωσης, επαναχρησιμοποίησης κι ανακύκλωσης των απορριμμάτων, η καλλιέργεια της δημιουργικής φαντασίας, της κριτικής σκέψης και της συνεργασίας καθώς και της εργασίας σε ομάδες.

Οι περιγραφόμενες παραπάνω είναι μόνο μερικές ιδέες. Είμαστε σίγουροι ότι οι συμμετέχοντες-ουσες μπορεί να έχουν πολύ περισσότερες και πιο ενδιαφέρουσες. Το ΚΕΠΕΑ Βάμου, στα πλαίσια της λειτουργίας του Δικτύου "Αλλάξτε Συμπεριφορές: ΑνακυκλωSOSτε", θα στηρίξει με ιδέες, προτάσεις και άλλους τρόπους τις δράσεις των φορέων και των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή, δημοσιοποιώντας παράλληλα τις δράσεις αυτές για να αποτελέσουν παράδειγμα και να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και διάχυση των ιδεών. Για το λόγο αυτό οι συμμετέχουσες ομάδες είναι σημαντικό, με την ολοκλήρωση της δράσης, αναρτήσουν στο PADLET που ετοιμάσαμε για τη δράση φωτογραφίες, κείμενα, βίντεο από τη δράση τους (εάν υπάρχουν παιδιά στη δράση δε θα πρέπει να διακρίνονται τα πρόσωπα) και, εάν θέλουν, σύντομη περιγραφή

Παρακαλούμε οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν μια τέτοια ιδέα να συμπληρώσουν τη ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.



Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Πρόσκληση συμμετοχής στη Διεθνή Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

 

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Βάμου, στα πλαίσια των Περιφερειακών Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αλλάζω για το Κλίμα», «Αλλάξτε συμπεριφορές: ΑνακυκλωS.O.S.τε!» και «Ένας Κήπος στο σχολείο μου», που συντονίζει και της Διεθνούς Ημέρας Υπαίθριας Εκπαίδευσης καλεί εκπαιδευτικούς και σχολεία να οργανώσουν την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024, κοινή δράση με θέμα:
«Υπαίθρια Εκπαίδευση»
Σκοπός της δράσης αυτής είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών κι εκπαιδευτικών, γονέων και τοπικής κοινωνίας κάθε σχολείου σχετικά με τη σημασία και τα οφέλη της υπαίθριας εκπαίδευσης. Στόχοι της δράσης είναι να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα σχετικά με την κλιματική κρίση, την σημασία της μείωσης των απορριμμάτων, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης, της σωστής διαχείρισης του νερού και των φυσικών πόρων. Να γνωρίσουν οι μαθητές τον πλούτο της τοπικής χλωρίδας και τη σημασία του για τη διατροφή μας, την υγεία, την οικονομία και την οικολογική ισορροπία και να ευαισθητοποιηθούν γι’ αυτά με βιωματικό τρόπο έξω στη φύση. Παράλληλα, στόχος είναι να αλλάξει η αυλή του σχολείου με την καλλιέργεια τοπικών φυτών, να πρασινίσει η σχολική αυλή και να καλλιεργηθούν δεξιότητες φροντίδας και χρήσης των φυτών σαν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.
Για το σκοπό αυτό, προτείνουμε, για την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024 να δράσουμε από κοινού και ταυτόχρονα εκπαιδευτικοί, μαθητές και σχολεία των Δικτύων και όχι μόνο, για την Υπαίθρια Εκπαίδευση.
Την ημέρα αυτή, μαθητές κι εκπαιδευτικοί οργανώνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στην αυλή του σχολείου ή σε υπαίθριο χώρο (π.χ. πάρκο, άλσος, παραλία) στη γειτονιά τους ή ευρύτερα.
Η Διεθνής Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης ξεκίνησε στη Βρετανία το 2012 κι έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα πάνω από 12,5 εκατομμύρια μαθητές σε 170 χώρες. Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι η υπαίθρια εκπαίδευση συμβάλλει στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, ενισχύει τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων και τις δεξιότητες δημιουργίας ομάδας και, βέβαια, είναι διασκεδαστική για τα παιδιά. Τα μαθήματα που γίνονται στην ύπαιθρο είναι μια σημαντική βιωματική εμπειρία που συχνά μας ακολουθεί μια ζωή. Επίσης η υπαίθρια εκπαίδευση βοηθάει σε μια καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος και προσέγγισή του. Το ενεργητικό και φυσικό παιχνίδι, το παιχνίδι στη φύση είναι ο πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο μαθαίνουν και αναπτύσσονται τα παιδιά και ενισχύει τη φυσική και ψυχική υγεία.
Ιδέες μπορείτε να αντλήσετε από την ιστοσελίδα https://outdoorclassroomday.com/resources/lesson-ideas/, όμως είμαστε σίγουροι ότι οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς έχουν πολύ περισσότερες και ενδιαφέρουσες ιδέες.
Οι εκπαιδευτικοί και οι ομάδες που θα συμμετάσχουν μπορούν να ανεβάσουν φωτογραφίες ή οτιδήποτε θεωρούν ότι αποτυπώνει τη δράση τους στο padlet που έχουμε διαμορφώσει για τη Δράση, ώστε να μοιραστούμε όλοι τη χαρά και τη φαντασία! Στο padlet αυτό θα βρείτε και ιδέες - προτάσεις του ΚΕΠΕΑ Βάμου για υπαίθρια μαθήματα, σενάρια και σχέδια μαθησιακών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο για διάφορα θέματα..
Παρακαλούμε οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν μια τέτοια ιδέα να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής στο διαδίκτυο πατώντας ΕΔΩ.
Τέλος, παρακαλούμε οι συμμετέχοντες να αποστείλουν στο e-mail του ΚΠΕ Βάμου kpevamou@gmail.com συμπληρωμένη την κατάσταση συμμετεχόντων μαθητών και εκπαιδευτικών με αριθμούς μητρώου και ονοματεπώνυμα τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών/τριών με σφραγίδα και υπογραφή από το/τη Διευθυντή/ντρια.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Διαχείριση απορριμμάτων στα Χανιά

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΠΕΑ (ΚΠΕ) ΒΑΜΟΥ

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Βάμου, απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής σε Eκπαιδευτικούς, Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων και  Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης για να συμμετάσχουν στα Περιφερειακά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζει:

Ø  «Αλλάξτε συμπεριφορές ! ΑνακυκλωSOS…τε»

Ø  «Ένας κήπος στο σχολείο μου»

Ø  « Αλλάζω για το Κλίμα»

Η συμμετοχή στα Περιφερειακά Θεματικά Δίκτυα παρέχει τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών, σχολικών μονάδων, Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων και ΚΕΠΕΑ πάνω σε ένα κοινό θέμα ενδιαφέροντος και δίνει το πλεονέκτημα προτεραιότητας επιλογής στις σχετικές δράσεις του δικτύου. Αναλυτικότερα, η πρόσκληση απευθύνεται σε:

 Εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία όλων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (στα δίκτυα εντάσσεται η σχολική μονάδα, συνεπώς μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί)

 ΚΕΠΕΑ (ΚΠΕ) που επιθυμούν συνεργασία

 Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή Σχολικών Δραστηριοτήτων, Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εν όψει υποβολής αιτήματος ανανέωσης λειτουργίας των ανωτέρω Δικτύων για την περίοδο 2024-25 και 2025-26, καλούμε τους Εκπαιδευτικούς, τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων και τα ΚΕΠΕΑ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης που επιθυμούν να ανανεώσουν τη συμμετοχή τους ή να συμμετάσχουν για πρώτη φορά, να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση πατώντας στους κάτωθι υπερσυνδέσμους (links).

 


"Αλλάξτε Συμπεριφορές: Ανακυκλω
SOSτε"


Αίτηση Εκπαιδευτικών/Σχολείων_Δίκτυο Ανακύκλωσης ΕΔΩ ή https://docs.google.com/document/d/1Vo5mGMCFES4v30Otj9VBqNfN5Lrp4PtV/edit?usp=drive_link&ouid=110790017079896071048&rtpof=true&sd=true

Αίτηση Υπεύθυνων Σχολικών Δραστηριοτήτων_Δίκτυο Ανακύκλωση ΕΔΩ ή https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScM1Yck5Fd9Qm0Ixxu6RWXiWvuPfnUcICPjXwhWRgEAun52-w/viewform?usp=sf_link

Αίτηση ΚΕΠΕΑ _Δίκτυο Ανακύκλωση ΕΔΩ ή https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdns2UGUMSsjMn6zWTIzER0sSXAGJyWK1qZGuGGsgcIKtgyDg/viewform?usp=sf_link

 

 


"Αλλάζω για το Κλίμα"


Αίτηση Εκπαιδευτικών/Σχολείων_Δίκτυο Κλιματικής Αλλαγής ΕΔΩ ή https://docs.google.com/document/d/1rdHSzl-N6xY23Fj7KBnJO_pmJwuyBBZt6YikIgqOGlQ/edit?usp=sharing

Αίτηση Υπεύθυνων Σχολικών Δραστηριοτήτων_Δίκτυο Κλιματικής Αλλαγής ΕΔΩ ή https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe-_Vu_CYfT8oUjYp-sRvIAe4Fvkqd_Ller-UGfOu0_VJQRPw/viewform?usp=sf_link

Αίτηση ΚΕΠΕΑ_Δίκτυο Κλιματικής Αλλαγής ΕΔΩ ή https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeukScO7jvrb2UfzJL-CmCnnkNFaJnEuj1UtwBYMIkWdtgOPA/viewform?usp=sf_link

 

  

"Ένας κήπος στο σχολείο μου"



Αίτηση Εκπαιδευτικών/Σχολείων_Δίκτυο Σχολικών Κήπων ΕΔΩ ή https://docs.google.com/document/d/1PnSBCIz0qX_BbZMViJ0tBiCxKdS7eLz0/edit?usp=drive_link&ouid=110790017079896071048&rtpof=true&sd=true

Αίτηση Υπεύθυνων Σχολικών Δραστηριοτήτων_Δίκτυο Σχολικών Κήπων ΕΔΩ ή https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfRbgebkAhX3BCZNy__6zDeuposVsYhPLlIfUyqWuvya0uzNw/viewform?usp=sf_link

Αίτηση ΚΕΠΕΑ _Δίκτυο Σχολικών Κήπων ΕΔΩ ή https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSedUGzfZMiW3tievqHjuL-9_AIS1ib4iEa6rx0FW1JyjNZ_Ig/viewform?usp=sf_link

Για το ΚΕΠΕΑ (ΚΠΕ) Βάμου

Ο Υπεύθυνος

Ποντικάκης Φώτιος

ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ